maandag 5 december 2011

VAAGTAAL.NL

Over de site vaagtaal.nl las ik een tijdje geleden het volgende in de Volkskrant.

Ik citeer:

"Wat hebben functionele zuivel, ambitieniveau en lifestyle-event met elkaar gemeen? Ze verdienden alledrie een plaats in de Vaagtaaltoptien van 2011 op de blog vaagtaal.nl.

Vaag? Juist niet. De blog werd vier jaar geleden in het leven geroepen om vaag taalgebruik te vuur en te zwaard te bestrijden en bevat inmiddels een indrukwekkende collectie taalkundige gedrochten, grotendeels ontleend aan bedrijfsprofielen en reclameteksten.

Vaagtaal is namelijk vooral ontspoord marketingjargon. Bekende lege hulzen als doorcommuniceren, heroverweging en decontextualiseren, maar ook taalkundig cyaankali als mensenmens, in je kracht staan, en een stukje service naar de mensen toe.

Het is natuurlijk niet zo moeilijk om een dergelijke blog te beginnen en de makers hoeven zelf niet in het minst grappig te zijn. De enige vereisten zijn een hoge taalergernisgevoeligheid en de discipline om een website bij te houden.

Toch is vaagtaal.nl zeer lezenswaardig, als voorbehoedsmiddel. Taalkundige degeneratie is namelijk een sluipende ziekte. Het begint bij kleine zondetjes als 'zeg maar' en 'ik heb zoiets van', maar als je daar geen paal en perk aan stelt, rolt er op een dag zomaar een 'mensenmens' over je lippen."
 
Een aanrader voor de taalgevoeligen onder ons.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten